top of page

Harita depremin “risk” haritası değil

24 Ocak Cuma günü Elazığ’da meydana gelen depremin ardından gözler diğer riskli fay hatlarına çevrildi. Tehlike barındıran fay hatlarını incelemek için baktığımız deprem haritasına “risk” haritası denilmesi yanlış.



AFAD tarafından en son 1 Ocak 2019 yılında güncellenmiş olarak paylaşılan, tehlike barındıran fay hatlarının bulunduğu Türkiye deprem haritasının “risk” haritası değil “tehlike” haritası olarak adlandırılmasının doğru olduğu belirtildi. AFAD tarafından yapılan bilgilendirmeye göre haritanın risk haritası olarak adlandırılabilmesi için nüfusun deprem anında etkilenme durumunu, ekonomik kayıpları saptamak ve depremin çevreye vereceği zararları hesaplayıp bu zarar ve kayıp sonuçlarını gösteren harita oluşturmak gerekir.


Bilim insanlarına kulak verilmiyor


Türkiye genç yapılı bir arazi yapısına sahip olması nedeniyle enerjisini boşaltamamış fay hatlarının meydana getirebileceği tehlikelerle karşı karşıyadır. Bu noktada önlemler almak, olası risklere karşı bilinçli adımlar atmak önemlidir. Ülkemizde son yaşanan 6.8 büyüklüğündeki Elazığ depreminin ardından 41 can kaybı yaşarken ve 1607 yaralı olarak kurtuldu. Depremin ardından jeologların daha önce bu bölgeye dikkat çektiği ancak yine de vatandaşların hasarlı ve depreme dayanıklı olmayan yapılarda oturduğu görüldü. İşte jeoloji uzmanı Naci Görür’ün sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamalar:





Naci Görür yaptığı açıklamalarda daha önce bölge ile ilgili uyarılarda bulunduğunu ancak dikkate alınmadığını belirtirken geçtiğimiz yılın ekim ayına ait bir videosunu da takipçileri ile paylaştı:




Comments


bottom of page