top of page

Mutluluk kaynağımız aile ve sağlık


Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı Yaşam Memnuniyeti Araştırması sonuçlarına göre bireylerin büyük mutluluk kaynağı olan değer sağlık olarak belirlenirken, kişi kategorisinde en büyük kaynak tüm aileleri ve çocukları.


İnsan için önemli bir ruhsal hal olan mutluluk ülkemizdeki bireyler için farklı şeyler ifade ediyor. Aşağıdaki ağ grafiğine bakarak inceleyelim:



Mutlu olanlar daha az hastalanıyor


Kişi bazında çocuklarını mutluluk kaynağı olarak görenlerin oranı %12.6; eşlerini mutluluk kaynağı görenlerin oranı %3.6. Mutluluk kaynağı olarak kendilerini görenlerin oranı ise %3.3.

Değer bazında sağlık, sevgi ve başarı en büyük orana sahip mutluluk kaynağı olarak belirlendi.


Psikologlara göre mutlu insanların bağışıklık sistemleri daha güçlüdür. Bu nedenle daha az hastalanıyorlar ve daha çabuk iyileşiyorlar.


Tuba Aydın’ın “Mutlu Olmak” adlı araştırmasına göre: Kişinin mutlu olması belirli bir düzeyde kendi elindedir. Kendi elinde olmayan nedenler ise genetik faktörler ve yaşam koşullarına bağlı durumda. Mutluluğun belirleyicilerinin ne olduğu ile ilgili çok fazla araştırma yapılmıştır. Bu konudaki araştırmalarıyla ünlü Amerikalı profesör Sonja Lyubomirsky’nin ortaya koyduğu bir modele göre mutluluğun belirleyicileri; %50 oranında genetik faktörler; %10 yaşam şartları (medeni durum, gelir düzeyi, yaş, cinsiyet, eğitim durumu ve yaşanılan yer gibi demografik değişkenler.) ve %40 da amaçlı etkinlikler.

Mutlulukla ilgili bizim elimizde olan kısmı ise, amaçlı etkinlikler dediğimiz kısımdır. Bu etkinlikler gerçekleştirilirse sağlam bir mutluluk durumu gerçekleştirilebilir. Amaçlı etkinlikler şu şekilde sıralanabilir: iyimserlik, özsaygı, yardımseverlik, kişilerarası ilişkiler, egzersiz yapma, yaşam araçlarını belirleme, affetme, şükretme ve umut gibi şartlardır.


Kadınlar daha mutlu


TÜİK’in 2018 verilerine göre kadınların %49,1’i mutluyken erkeklerin %43.8’i mutlu hissediyor. Kadınların %8.1’i mutsuz hissederken erkeklerde bu oran %11.4 olarak belirlendi. Yine Tuba Aydın’ın “Mutlu Olmak” adlı araştırmasına göre mutlu olmak için yapılan yanlışlar şu şekildedir: “Yüksek beklentiler, arabesk bir kültür içerisinde olmak, kendiyle barışık olmamak, kişinin kendisini başkasıyla karşılaştırması, doğada az zaman geçirmek ve şartlı beklentiler.


Bireyin geleceğe yönelik hayalleri, hedefleri ve umutları olabilir. Ancak mevcut şartlarda mutlu olmak ve sonrasında bu tür hedefler koymak ve gerçekleştirmek gerekmektedir. Aksi takdirde tüm mutluluğu gelecekte olacak bu olaylara bağlarsak, mutlu olmamız zor olacaktır. Bir kişi mutlu olmak için evleniyorsa evlilikte hayal kırıklığı yaşama ihtimali yüksek olacaktır. Oysaki, mutlu olmak için değil, mutluluğu paylaşmak için evlenilirse evlilikten alınacak doyum daha yüksek olacaktır.”

Comments


bottom of page